De Ongenaerthoeve

Het Bedrijf

De Ongenaerthoeve is een biologische boerderij in de Wase Polders, ten westen van Antwerpen. Er worden o.a. granen, zaden, groenten, aardappelen, noten en fruit geproduceerd in een systeem met agroforestry.

De Geschiedenis

In 1994 schakelde François Ongenaert zijn boerderij om naar biologische landbouw. François is de 6de generatie op een boerderij die gesticht is begin 19de eeuw. Het was een traditioneel gemengd bedrijf met voornamelijk akkerbouw en varkens. Sinds er biologisch gewerkt wordt is er een continue verandering van teelten en dieren geweest. De varkens zijn er niet meer.

Het Bedrijf Vandaag

Reeds in de jaren 90 werden er bomen en hagen omheen de boerderij geplant. Sinds 2012 is er gestart met agroforestry of boslandbouw, een systeem waarbij bomen en/of struiken in rijen op de velden geplant worden met daartussen gras of éénjarige gewassen. Eiken, esdoorns, lindes, tamme kastanjes, maar ook walnoten, hazelnoten, kersen, pruimen, appelen en peren worden gecombineerd met teelten zoals granen, groenten, aardappelen, luzerne, oliehoudende zaden en allerlei bessen. Kippen scharrelen tussen de bomen en struiken en voorzien ons van eieren. Petry en François heten u van harte welkom.

Wie meer wil weten over agroforestry kan de website van agroforestry Vlaanderen bezoeken.

Plannen voor de Toekomst

Het agroforestry-systeem is niet noodzakelijk een eindpunt. Op sommige velden zal het evolueren naar een meer permanente cultuurvorm. De blijvende gewassen (bomen en struiken) zullen dan in belang toenemen. Bij de éénjarige teelten wordt meer en meer gekozen voor oude variëteiten omdat deze vaak een hogere voedingswaarde hebben.

De keuze van de teelten en het fruit wordt bepaald door wat naar onze mening gezond is voor de mens. Iedereen zou meer spelt, rogge, noten en bessen moeten eten, alsook zaden en oliën rijk aan omega 6 en omega 3. Daarom staan ze op onze akkers.

Nieuwtjes

Nieuwigheden op de boerderij